Predaj baristických pomôcok, latte art pomôcok, odrodovej kávy, profesionálnych kávovarov, mlynčekov na kávu, šálok, čistiacich prostriedkov a ďalšieho sortimentu pre Vašu kaviareň

Blog

Tamper.sk / Užitočné rady od baristu baristom  / CHEMEX netradičná príprava filtrovanej kávy

CHEMEX netradičná príprava filtrovanej kávy

chemex-8-cup-coffee-makerChemex je jedným z najzaujímavejších kávových vynálezov 20-tého storočia.  Jednoduchá príprava,  vizuálna elegancia skombinovaná s optimálnou extrakciu vytvára dokonalú bohatú chuť kávy. Na chemex by sme mali použiť čerstvo zomletú jemne upraženú ideálne odrodovú kávu stredné až svetlé praženie. Na použitie chemexu je potrebný papierový alebo kónický filter, ktorý treba pred použitím opláchnuť horúcou vodou aby sme ho zbavili papierovej chute prípadne drobných nečistôt.

Chemex  vynašiel známy vynálezca Peter Shlumbohm v roku 1940 v USA. Schlumblohm nemal vlastnú továreň, všetky jeho vynálezy aj chemex boli vyrábané  v spoločnostiach Corning Glass a Alcoa. Chemex je vyrobený z borosilikátového skla. Pripomína presýpacie hodiny. V strede je doplnený o drevený korzet , ktorý je ku sklu pripevnený koženou páskou a samozrejme okrem unikátneho dizajnu chráni ruku pred popálením.

Chemex je naozaj nenáročná príprava filtrovanej kávy. V dnešnej dobe sa vyrába v rôznych veľkostiach. Aj nás chytil chemex za srdce nielen pre jeho výnimočný dizajn ale hlavne pre to aký výnimočný kávový nápoj z neho dostaneme. Ponúkam Vám môj osvedčený recept na prípravu filtrovanej kávy cez chemex takto:

Mletie: hrubé mletie

Príprava: do chemexu vložíme správne zvolený papierový alebo konický filter

1. filter prepláchneme horúcou vodou aby sme sa zbavili prípadných nečistôt a papierovej    chute, tým sa nám nahreje aj samotný chemex

2. vodu z chemexu vylejeme

3. do prepláchnutého filtra nasypeme pomletú odrodovú kávu 30 g na 500 ml vody

4. pomletú odrodovú kávu najskôr zalejeme trochou horúcej vody 91 – 93 oC cca na 30  sekúnd, začína tzv. kvitnutie pričom uniká z kávy CO2

5. potom začneme pomaly nalievať horúcu vodu najlepšie krúživým pohybom aby sa káva  zaliala rovnomerne

6. celá extrakcia by mala trvať 3-4 minúty

7. filtrovanú kávu môžeme servírovať do predhriatych šálok

Náš tip: Odporúčame jednodruhovú a hlavne čerstvo upraženú odrodovú kávu.

Chemex sa stal veľmi populárny na celom svete a pre jeho dizajn sa objavil aj vo viacerých filmoch. Dokonca aj sám James Bond si na raňajky pripravoval filtrovanú kávu cez chemex.

 Autor článku: Lukáš Podbehlý

No Comments

Post a Comment